Το κατάστημα μας θα παραμείνει κλειστο 13-20 Αυγούστου.Οι παραγγελίες που θα τοποθετηθούν στο σύστημα μας μετά της 10 αυγούστου θα αποσταλούν την Τρίτη 21 Αυγούστου. Απόρριψη

Ηλεκτρονικο τσιγαρο – Η ιστορία και η προέλευση του

ηλεκτρονικο τσιγαρο

Ηλεκτρονικο τσιγαρο – Η ιστορία και η προέλευση του

Ηλεκτρονικο τσιγαρο – Ρωτήστε τους περισσότερους ατμιστές σχετικά με την ιστορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και
θα σας πουν ότι ξεκίνησε στην Κίνα, δέκα χρόνια πριν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν …

Όπως και οι περισσότεροι άνδρες στην Κίνα, ο Hon Lik ήταν καπνιστής. Κάπνιζε από δύο ή τρία πακέτα την ημέρα, αλλά ήξερε ότι μια μέρα, το τσιγάρο θα μπορούσε να τον σκοτώσει.

Όταν ο πατέρας του διαγνώστηκε με καρκίνο στο πνεύμονα συντετριμμένος μιας και
ο ίδιος ήταν καπνιστής αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό.
Σαν επιστήμονας, συνειδητοποίησε ένα σημαντικό πράγμα ότι οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από τη πίσσα.
Η απάντηση, δήλωσε ο Hon Lik, ήρθε σε αυτόν σε ένα όνειρο …

Αλλά η ιστορία στο ηλεκτρονικο τσιγαρο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα.

Το πρώτο ηλεκτρονικο τσιγαρο

ηλεκτρονικο τσιγαρο

Το 1958 ένας διευθυντής της Philip Morris δήλωσε:

“Θα στοιχηματίσω στην πρώτη εταιρία που θα παράγει ένα τσιγάρο με μειωμένη Πίσα και νικοτίνη. Θα κατακλύσει την αγορά.”
Και ο επιστήμονας, Herbert A. Gilbert, σκέφτηκε προφανώς και αυτός το ίδιο.

Σε συνέντευξη του δήλωσε πως συνειδητοποιώντας ότι η καύση ήταν το πρόβλημα οδηγήθηκε στην στιγμή της ανακάλυψης.
Και συνέχισε:

«Για παράδειγμα, μπορείτε να μασάτε φύλλα μαρουλιού … είναι καλό για την υγεία σας… αλλά … αν τα στεγνώσετε, τα βάλετε σε ένα χαρτί και το ανάψετε, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τίποτε που θα θέλατε να φτάσει στους πνεύμονές σας.”

Για να το θέσουμε όσο το δυνατόν απλούστερα, το πρόβλημα δεν θα μπορούσε να συμβεί αν δεν υπήρχε καύση.
Αυτή η λογική τον οδήγησε να σχεδιάσει μια νέα συσκευή. Μια συσκευή μέσω της οποίας θα μπορούσατε να εισπνεύσετε ζεστό αέρα αρωματισμένο με καπνό.

Δεν θα υπήρχε καύση – αλλά, δυστυχώς, δεν θα υπήρχε ούτε νικοτίνη.

 

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του για την εφεύρεση παρέχει λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι παρά κάποιες σαφείς διαφορές, τα βασικά συστατικά της εφεύρεσης του Gilbert είναι τα ίδια με τις συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα.

ηλεκτρονικο τσιγαρο

Ο σχεδιασμός του είναι ιδιαίτερα παρόμοιος με το ηλεκτρονικο τσιγαρο τύπου cigalike, με παρόμοια εμφάνιση με ένα παραδοσιακό τσιγάρο: ένα μακρύ σώμα, μια μπαταρία, μια πηγή θερμότητας και μια δεξαμενή γεύσης. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναφέρει επίσης ότι η δεξαμενή θα γεμίσει με μια ουσία που συγκρατεί την υγρασία, όπως τα βαμβάκια στο σύγχρονο ηλεκτρονικο τσιγαρο.

Αυτά τα βασικά συστατικά είναι πραγματικά παρόντα σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικο τσιγαρο.

Αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του ηλεκτρονικου τσιγαρου του Gilbert και των συσκευών που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το μεγαλύτερο και πιο προφανές είναι το γεγονός ότι αρχικά προοριζόταν να είναι χωρίς νικοτίνη και επίσης δεν παράγει τη ίδια ποσότητα ατμού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Εργάστηκε με τη ροή αέρα μέσα από την άκρη του ηλεκτρονικου τσιγαρου , η οποία πέρναγε πάνω από μια πηγή θερμότητας πριν φτάσει στην δεξαμενή του υγρού .Σαν πηγή θέρμανσης προτάθηκε από τον Gilbert μια λάμπα Μόλις ο αέρας θερμανθεί από τή λάμπα, θα πάρει τη γεύση και θα εισπνεύστει μέσω του επιστομίου από το χρήστη.

Υπήρχαν επίσης κάποιες άλλες, μικρότερες διαφορές.

Για παράδειγμα, η μπαταρία προοριζόταν αρχικά να αντικαθίσταται, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο στη σύγχρονη εποχή με τις ευρέως διαδεδομένες, προσιτές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Ο Gilbert δημιούργησε επίσης και κάποια πρωτότυπα ηλεκτρονικά τσιγάρα

«Με τη χρήση της διαθέσιμης τεχνολογίας το 1963 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια πηγή θερμότητας με μπαταρία θα έκανε τη δουλειά και το πρώτο ηλεκτρικο τσιγαρο γεννήθηκε. Δημιούργησε πρωτότυπα και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει διάφορες γεύσεις με βάση το νερό … και λειτούργησε. «
Δυστυχώς, όμως, για τους καπνιστές της δεκαετίας του 1960 και για την ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αυτά τα πρωτότυπα χάθηκαν σε μια φωτιά αποθήκης. Ο Gilbert επιστρέφει στον αγώνα, όμως, εργάζεται με το εμπορικό σήμα ηλεκτρονικού τσιγάρου 1963, το οποίο πήρε το όνομά του από το έτος της εφεύρεσης του.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη συνέντευξή μας με τον Herbert A. Glibert εδώ.

Πρώτη αναφορά στη λέξη Vaping ( Άτμισμα )

Δεδομένου ότι η λέξη «vape” ήταν η λέξη της χρονιάς για λεξικό της Οξφόρδης το 2014, μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η ιστορία των λέξεων «vaping” και «vaper” πηγαίνει πίσω στο 1981, ή ίσως και νωρίτερα.

Οι όροι εφευρέθηκαν από έναν άνθρωπο που ονομάζεται Phil Ray, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως ο πατέρας του μικροεπεξεργαστή και επίσης διαχειρίστηκε το πρόγραμμα Apollo.

Ήταν καπνιστής, αλλά είχε καλή κατανόηση των κινδύνων του καπνίσματος και από πού προέρχονται. Σκεφτόταν , τι θα συνέβαινε αν παίρναμε μόνο την νικοτίνη αντί για όλες τις
άλλες τοξικές ουσίες που μας δίνει το τσιγάρο;
Και έτσι δημιούργησε και αυτός μια συσκευή λήψης νικοτίνης.

H συσκευή λήψης νικοτίνης του Phil Ray

Ο Ray δυστυχώς πέθανε , αλλά ο Dr. Norman L. Jacobson που διεξήγαγε δοκιμές για τη συσκευή Ray βρήκε αρκετά θετικά αποτελέσματα, τα οποία παρουσίασε σε μια διάσκεψη το 1979. Το άνοιγμα στην ομιλία του μας δείχνει πραγματικά τις ομοιότητες μεταξύ της ιδέας του Ray και της βασικής ιδέας πίσω από το σύγχρονο ηλεκτρονικό τσιγάρο:

” Εάν η νικοτίνη είναι πραγματικά εθιστική και εάν η πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα υποπροϊόντα του καπνίσματος είναι επιβλαβή για την υγεία, τότε προφανώς θα ήταν ευεργετικό να αναπτυχθεί ένα τσιγάρο που παρέχει νικοτίνη αλλά εξαλείφει τα άλλα τοξικά συστατικά. Έγιναν πολλές προσπάθειες για την παροχή νικοτίνης από άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των δισκίων νικοτίνης, των ενέσεων, των αερολυμάτων και της τσίχλας νικοτίνης, τα οποία είχαν κάποια επιτυχία, αλλά βρέθηκαν μη πρακτικές ή μη ικανοποιητικές.”
Η συσκευή είχε κάποιες ομοιότητες με το σύγχρονο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά δεν λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν καθόλου ηλεκτρονικό. Ο σωλήνας που μοιάζει με τσιγάρο ήταν ακόμα ένα βασικό συστατικό και αυτή τη φορά υπήρχε ένα φυσίγγιο με νικοτίνη, αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες.

Το υγρό που περιέχει νικοτίνη είναι εμποτισμένο σε χαρτί και οι χρήστες εισπνέουν από το επιστόμιο (χωρίς θέρμανση ή κάτι τέτοιο) για να απελευθερώσουν κάποια ποσότητα νικοτίνης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε ατμός και – τουλάχιστον από τις υπάρχουσες περιγραφές και τη συνέντευξη μας – φαίνεται ότι η γεύση δεν ήταν και η ιδιαίτερη ανησυχία τους. Είναι πολύ περισσότερο σαν τους εισπνευστήρες της Nicorette από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές ομοιότητες.
Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των χρηστών μειώνονται δραματικά (σε επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται σε μη καπνιστές), καταναλώνουν λίγο λιγότερη νικοτίνη και καπνίζουν Πολύ λιγότερο ή εγκαταλείπουν εξ ολοκλήρου το τσιγάρο.

Favor

Η συσκευή αυτή κυκλοφόρησε με το όνομα FAVOR και ήταν διαθέσιμη στην αγορά για περίπου
2 χρόνια αλλά μετά ξεκινήσαν τα προβλήματα.
Επειδή η νικοτίνη εξατμίζεται γρήγορα ήταν δύσκολο για αυτή τη συσκευή να γίνει
μια εναλλακτική του καπνίσματος . Επίσης το επίπεδο κοτινίνης (ουσία στην οποία αποικοδομείται η νικοτίνη) αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, και αυτό δημιουργεί πικρή γεύση. Η
συσκευή πωλήθηκε σε μια σουηδική εταιρία η οποία το μετέτρεψε σε ρινικό σπρέι νικοτίνης.
Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι ο FDA το έιχε απαγορεύσει πλήρως ορίζοντας το
ως “καινούριο φάρμακο” και θα έπρεπε να περάσει από την έγκριση του για να επιτραπεί.

Καπνοβιομηχανίες και ασφαλή τσιγάρα

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες εταιρείες καπνού, ενώ αρνούνταν ότι το παραδοσιακό τσιγάρο θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, δαπανούν δισεκατομμύρια για την αναζήτηση ενός ασφαλέστερου τσιγάρου.

Μια τέτοια προσπάθεια ήταν γνωστή ως Project XA, που λειτούργησε από μια αμερικανική εταιρεία καπνού που ονομάζεται Ligget Group. Στο έργο ήταν επικεφαλής ο Δρ. James D. Mold, ο οποίος ήταν βοηθός διευθυντής έρευνας της εταιρείας από τα μέσα της δεκαετίας του πενήντα μέχρι που παραιτήθηκε το 1979. Η Ligget ξόδεψε πάνω από 14 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το έργο, το οποίο συνεχίστηκε για 20 χρόνια.

Ο δρ Mold βρήκε ότι η προσθήκη νιτρικού παλλαδίου και μαγνήσιου στον καπνό σταμάτησε την ανάπτυξη των όγκων σε ποσοστό έως 100% των περιπτώσεων ύστερα από πειράματα σε ποντίκια. Εάν δούλευε και σε ανθρώπινους καπνιστές, θα μπορούσε να είχε αλλάξει εντελώς το παιχνίδι
υπέρ του τσιγάρου.

Αλλά το έργο του Mold τελικά δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της πίεσης της νομικής ομάδας.

Ανησυχούσαν ότι η διαφήμιση ενός «ασφαλέστερου τσιγάρου” θα ήταν σαν να παραδεχόταν ότι τα συνηθισμένα τσιγάρα δεν ήταν ασφαλή. Όταν κατοχυρώσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ιδέα του τσιγάρου παλλάδιου, ο Τύπος έκανε ακριβώς ό, τι φοβόταν η νομική ομάδα, υποστήριξε ότι η εταιρεία είχε αναγνωρίσει ότι τα τσιγάρα προκαλούν καρκίνο. Η Ligget Group αρνήθηκε γρήγορα αυτές τις δηλώσεις λέγοντας:

«Δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι το κάπνισμα είναι αιτία ανθρώπινου καρκίνου.”

Οπότε κάπως έτσι σταμάτησαν όλες οι προσπάθειες για παραγωγή ενός ασφαλέστερου τσιγάρου
μιας και θα ήταν σαν να παραδέχονται ότι το παραδοσιακό τσιγάρο προκαλούσε καρκίνο.

Αλλά η Reynolds Tobacco Company
δούλευε ήδη στη δική της λύση …

ηλεκτρονικο τσιγαρο

Η εταιρεία ξόδεψε αρκετά χρόνια και περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια (σε μια εποχή που ένα δισεκατομμύριο δολάρια αξίζει πολύ περισσότερο από ό, τι είναι τώρα) αναπτύσσοντας ένα τσιγάρο το οποίο θα θερμαίνει και θα διασπά τον καπνό που περιέχεται σε κάψουλες αλουμινίου.

Για άλλη μια φορά, η έλλειψη καύσης σήμαινε ότι το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης από το κάπνισμα αφαιρέθηκε.

Αλλά υπήρχαν 2 προβλήματα:

Οι καπνιστές πίστευαν ότι είχε γεύση σαν κάρβουνο.

Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας υποστήριζαν ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ναρκωτικά (το ίδιο επιχείρημα που σχεδόν οδήγησε στην απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου).

Η εταιρία δοκίμασε έπειτα το τσιγάρο Eclipse, το οποίο παράγει ατμό και όχι καπνό. Αυτό λειτουργούσε με τη θέρμανση του καπνού και όχι με την καύση του, χρησιμοποιώντας καπνό αναμεμειγμένο με VG. Αυτό δεν ήταν επιτυχές, όμως, και εγκατέλειψαν την ιδέα.

To όνειρο που οδήγησε στην εφεύρεση που γνωρίζουμε ως ηλεκτρονικο τσιγαρο σήμερα

Ο Hon Lik ισχυρίζεται ότι ήταν ένα όνειρο που οδήγησε στην εφεύρεση του ηλεκτρονικο τσιγαρο.

Ως καπνιστής μεταξύ δύο έως τριών πακέτων την ημέρα, και αφού ο πατέρας του ανέπτυξε καρκίνο του πνεύμονα, ήταν έτοιμος να σταματήσει. Όπως τόσοι πολλοί καπνιστές, προσπάθησε να το
διακόψει με επιθέματα νικοτίνης

Έχοντας δυσκολία να το διακόψει και μετά από μια νύχτα με πολύ βήχα , ο Hon Lik τελικά αποκοιμήθηκε. Αλλά είχε ξεχάσει να αφαιρέσει το επίθεμα νικοτίνης του. Όπως μπορούν να πιστοποιήσουν πολλοί χρήστες επιθεμάτων νικοτίνης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζωντανά όνειρα.

Στο όνειρό του πνίγεται σε βαθιά θάλασσα.

Ξαφνικά η θάλασσα εξατμίστηκε, και ο Hon Lik βρήκε τον εαυτό του να επιπλέει σε μια φωτεινή και πολύχρωμη ομίχλη.

Είτε το όνειρο είναι αληθινό είτε ψεύτικο, κάνει μια καλή ιστορία .

Η Hon διαπίστωσε ότι η εξάτμιση ήταν το σημαντικό μέρος του ονείρου. Η εμπειρία του που αγωνιζόταν να διακόψει το τσιγάρο με τα επιθέματα του είχε δείξει ότι η σταδιακή, σταθερή παροχή νικοτίνης δεν ήταν αρκετή. Εργάστηκε πάνω στο πως θα εξατμίσει την νικοτίνη για να δημιουργήσει ένα τρόπο λήψης νικοτίνης που θα μοιάζει πιο πολύ με τσιγάρο το ηλεκτρονικο τσιγαρο.

Έπειτα άρχισε να εργάζεται πάνω στο πρώτο πρωτότυπο του σύγχρονου ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μπορεί να είχε χρησιμοποιήσει αρχικά την τεχνολογία υπερήχων για να εξατμίζει το υγρό, αλλά σύντομα το ηλεκτρονικο τσιγαρο βρήκε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Ίδρυσε μια εταιρεία, την Ruyan – που σημαίνει «σαν καπνός” – και προώθησε την ιδέα του στην αγορά το 2004. Δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι είχε γεννήσει ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Δυστυχώς, ήταν πολύ αργά για να σωθεί ο πατέρας του Hon Lik, αν και ο γέρος κατάφερε να δοκιμάσει το ηλεκτρονικo τσιγαρο πριν πεθάνει.

Αργότερα το ηλεκτρονικο τσιγαρο…

Το 2006 το ηλεκτρονικο τσιγαρο πρωτοεμφανίζεται στην Ευρωπαίκη αγορά και ένα χρόνο
αργότερα και στη Αμερική κάνοντας το ντεμπούτο του στην Αμερικάνικη έκθεση καπνού
στο Las Vegas που κέρδισε πολλαπλά βραβεία.
Από το 2009 και μετά η βιομηχανία του ηλεκτρονικου τσιγαρου συνεχίζει να επεκτείνεται
συνεχώς..

Πηγές:

Safer Cigarettes: A History (PBS.org)
The History of the Electronic Cigarette (Guide to Vaping)
The Invention of the Smokeless Non Tobacco Cigarette (ECig.org)
Electronic cigarrete history

Άλλα άρθρα

Σύρματα αντιστάσεων – Οδηγός

Υγρά αναπλήρωσης : 11 tips που πρέπει να γνωρίζεις…

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: